Dans Etmenin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Dans Etmenin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Dans etmenin sağlığımıza faydaları her yaşta insanın bu alışkanlığı edinmesi için yeterli bir sebep. Bu eğlenceli aktivite hakkında daha çok şey öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Dans etmek tekdüze hayatlarımızı renklendirmek için en iyi yöntemlerden birisidir. Dans etmenin sağlığımıza faydaları ise  hem duygusal hem zihinsel hem de fiziksel düzeyde etkilidir.

Yeni bir egzersize karar verdiğimizde, bu egzersizi yapmanın ne kadar eğlenceli olacağını merak ederiz. Aynı zamanda bir egzersiz yöntemi olan dans etmek, bu bakımdan ilk aklımıza gelen aktivitedir.

Dans etmenin sağlığımıza faydaları

dans etmenin sağlığımıza faydaları

Kalp sağlığınızı korur

Dans etmek kalp-damar hastalığı riski olan kişiler için çok yararlı bir aktivitedir.

İtalya’da yapılan bir çalışma kalp yetersizliği olan hastaların bir egzersiz olarak dans etmesinin, kalp sağlığı ve solunumları ile yaşam kalitelerini, bisiklete binmeye veya yürüyüş yapmaya kıyasla daha fazla arttırdığını göstermiştir.

Kilo vermenizi sağlar

Dans etmenin bir başka avantajı da, düzenli yapıldığı zaman kilo verdirmesidir.

Psikolojik Antropoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, aerobik dans egzersizi, kilo vermek ve aerobik kapasiteyi arttırmak için bisiklete binmek ve koşmak kadar etkilidir.

Enerjinizi arttırır

Gün içinde enerjisiz mi kalıyorsunuz? Dans etmek enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. 

Akademik Yayın ve Akademik Kaynak Koalisyonu’nda yayınlanan bir çalışmaya göre, haftalık uygulanan bir dans programı yetişkinlerin fiziksel performansını ve enerji seviyelerini geliştirmelerini sağlıyor.

Esnekliğinizi, dayanıklılığınızı ve gücünüzü arttırır

Dans etmek ciddi bir esneklik gerektirir. Dans derslerinin çoğu birkaç esneme hareketinden oluşan ısınmalarla başlar. Dans ederken, tüm kas gruplarınızla hareket edebileceğiniz bir aşamaya gelmek için kendinizi zorlamalısınız.

Dans etmek, kasları bedenin kendi ağırlığına dayanmaya zorlayarak daha güçlü olmanızı sağlar. Jazz ve bale de dahil olmak üzere pek çok dans tarzı zıplamanızı gerektirir ve zıplamak için ana bacak kaslarınız çok güçlü olmalıdır.

Dans etmek fiziksel bir egzersiz olduğu için dayanıklılığınızı arttırır. Dayanıklılık, kaslarınızın uzun süre boyunca yorulmadan ve bitkinlik yaşamadan çalışabilmesini sağlar. Özellikle de hareketli, enerjik danslar dayanıklılığınızı arttırır.

Dans etmenin duygusal sağlığa faydaları

dans etmenin duygusal sağlığımıza faydaları

Mutlu hissetmenizi sağlar

Dans etmek neredeyse herkesin hoşuna giden bir aktivitedir. Dans eden birilerini izlediğinizde, yüzlerinde kocaman bir gülümseme görebilirsiniz.

Dans ederken gülümsemek ve kahkaha atmak çok doğaldır! Bunun nedeni dans ederken gerçekten de çok eğlenmenizdir.

Ayrıca dans etmenin diğer egzersizler gibi bir yaş sınırlaması da yoktur. Her yaştan bireyler, dans edip daha sağlıklı olabilirler.

Stres ve depresyonu ortadan kaldırır

Dans etmek hafif-orta dereceli depresyonu önlemeye yardımcı olur ve dans eden kişinin öz güveni artar. Depresyon günümüzde gençler ve tüm yaştan yetişkinler için ciddi bir sorun haline gelmeye başlamıştır.

Uluslararası Nörobilim Dergisindeki bir çalışmaya göre, danslı hareket terapisi sadece depresyona iyi gelmekle kalmıyor, serotonin ve dopamin seviyelerini ayarlayarak stres psikolojisine de iyi geliyor.

Dans etmek sosyal bir aktivite olduğu için depresyon sırasında hissedilen yalnızlık hissine iyi gelir. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlı kişiler için de çok yararlıdır.

Özgüveni arttırır

Dans etmek özgüveninizi arttırır. Her yeni öğrendiğiniz dans hareketi sayesinde hem enerji seviyeniz hem de kendinize olan güveniniz artar. Ardından bu güven artışı hayatınızın her alanına yayılır.

Dans etmek sosyal bir aktivitedir. Güçlü sosyal bağlar ve arkadaşlarınızla sosyalleşmek hem özgüveninizi arttırır hem de tavrınızı olumlu etkiler.

Ayrıca dans etmek pek çok yeni kişi ile tanışmanızı sağlar. Dans derslerine katılmak özgüveninizi yükseltip sosyal becerilerinizi geliştirir.

Fiziksel egzersiz yapmak stresi ve gerginliği azalttığı için dans etmek size genel olarak kendinizi iyi hissettirir.

Dans etmenin zihin sağlığınıza faydaları

dans etmek ve ruh sağlığı

Hafızanızı güçlendirir

New England Tıp Dergisindeki bir çalışmaya göre, dans etmek hafızanızı güçlendirir ve yaşınız ilerledikçe demans oluşmasını da önlemeye yardımcı olur.

Aerobik egzersizlerinin beynin hafızayı kontrol eden bölümü olan hipokampusun hacmini kaybetmesini engellediği kanıtlanmıştır. Hipokampus yaş ilerledikçe doğal olarak küçülür ve bu da hafıza sorunlarına, bazen de demansa neden olur.

Alzheimer hastalığı ile savaşır

New England Tıp Dergisinde yayınlanan ve yaşlı katılımcılarla yapılan bir çalışma, sık sık dans etmenin Alzheimer hastalığı ve diğer demans türlerinin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Dans etmek her yaştan insanın zihin açıklığını arttırır. Ayrıca Alzheimer hastalarının, eskiden bildikleri bir müzikle dans ederken unuttukları anıları hatırlayabildikleri gözlemlenmiştir.

Zekayı arttırır

Dans etmenin sağlığımıza faydaları konulu pek çok kılavuz ve metinde, dans etmenin fiziksel bir aktivite olarak sağlığa faydalarından bahsedilmiştir.

Günümüzde yapılan çalışmalar, dans etmenin zekayı da arttırdığını gösteriyor. Zekanın özünde karar verebilme becerisi yatıyor.

Zihin açıklığını arttırabilmek için (saniyeler içerisinde)hızlı  karar vermenizi gerektirecek aktivitelerde bulunmak önerilmektedir. Bundan dolayı, zekanızı ve hafızanızı geliştirmek için dans etmenin size çok yararı olacaktır.

Bunu yapmanın bir yolu yeni şeyler öğrenmektir. Sadece dans değil, herhangi yeni bir şey olabilir.Dans dersleri alarak zihninizi zorlayabilir ve beyninizi geliştirebilirsiniz.

Öncelikle kolay derslerle başlamak sizin için en iyisi olacaktır çünkü beyninizi zorlayıp yeni nöron bağlantıları oluşturmanızı sağlayacak ve böylece nöral bağlantınızı arttıracaktır. 

Ne tür müzikle dans etmeliyim?

Pek çok farklı dans stili vardır; jazz, salsa, merengue, bakata dansı, reggaeton, zumba, hip-hop, bale, modern, vb… Bu dansların hepsi farklı müziklerle yapılır.

Her dans stili faydalı olacaktır. Tüm dans stilleri size yaşamınızı daha sağlıklı hale getirebileceğiniz yollar sunacaktır.

Gördüğünüz gibi, dans etmenin sağlığımıza faydaları pek çoktur. Tek yapmanız gereken en çok hangi dans stilini sevdiğinize karar verip düzenli olarak onun üzerinde çalışmaya başlamak! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Belardinelli, R., Lacalaprice, F., Ventrella, C., Volpe, L., & Faccenda, E. (2008). Waltz dancing in patients with chronic heart failure: new form of exercise training. Circulation. Heart Failure1(2), 107–114. https://doi.org/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.108.765727
  • Stillman, C. M., Donahue, P. T., Williams, M. F., Callas, M., Lwanga, C., Brown, C., … Erickson, K. I. (2018). Weight-Loss Outcomes from a Pilot Study of African Dance in Older African Americans. Obesity26(12), 1893–1897. https://doi.org/10.1002/oby.22331
  • Douka S, Zilidou VI, Lilou O, Manou V. Traditional Dance Improves the Physical Fitness and Well-Being of the Elderly. Front Aging Neurosci. 2019;11:75. Published 2019 Apr 5. doi:10.3389/fnagi.2019.00075
  • Murrock, C. J., & Graor, C. H. (2014). Effects of dance on depression, physical function, and disability in underserved adults. Journal of Aging and Physical Activity22(3), 380–385. https://doi.org/10.1123/JAPA.2013-0003
  • Borhan A, Hewston P, Merom D, et al. Effects of dance on cognitive function among older adults: a protocol for systematic review and meta-analysis. Syst Rev. 2018;7(1):24. Published 2018 Jan 27. doi:10.1186/s13643-018-0689-6
  • Klimova, B., Valis, M., & Kuca, K. (2017). Dancing as an Intervention Tool for People with Dementia: A Mini-Review Dancing and Dementia. Current Alzheimer Research14(12). https://doi.org/10.2174/1567205014666170713161422

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.